Joomla 5

Lad os feste! I dag er en vigtig dag for Joomla! projektet. Vi fejrer to års hårdt arbejde fra vores frivillige, som har haft visionen om t producere en ny stor version hver andet år, og efter alle diskussionerne, kode sprints, og fejl findinger, så er dagen endelig kommet. I dag er vi stolte af at kunne annoncere udgivelsen af vores nye store version, Joomla 5.0, ved siden af udgivelsen af Joomla 4.4,

Hvad er Joomla 5?

Joomla 5 er en stor version version. Vi bringer mange nye funktionaliteter, sikkerheds- og kodeforbedringer og øget hastighed med disse forbedringer. Alt under motorhjelmen er blevet re-designet, gentænkt og omskrevet for at kunne gøre brug af de seneste server sprog.

Aller vigtigst, så er Joomla 5.0 bygget til at kunne vokse sammen med dig og din forretning. En af de mest signifikante ændringer som du måske lægger mærke til er, at vi ikke kalder Joomla 4.4.x til Joomla 5.x en migrering, men en opgradering.

Om du er et individ, blogger, velgørenhed, webbureau eller multinational, så er Joomla et godt valg for dig!

Vil du vide hvordan Joomla 5 kan være til gavn for dig? Besøg joomla.org/5

Hvilke nye funktionaliteter er der i Joomla 5?

Mørk tilstand administrator: Joomla 5 leverer en mere raffineret mørk tilstand, ikke kun for brugere med også for administratorer.

Web Assets og caching: Mange forbedringer til web asset caching

Schema.org integration: Automatisk aktivering af Schema.org data for organisationer og websteds navne forbedrer søgemaskine optimering.

Kodeoptimering: Hastighedsforbedringer kan mærkes på grund af automatisk kildekodeoptimering gennem phpcs fixeren.

PHP & bootstrap opdateringer: Forbedret kompatibilitet med PHP 8+ og en opdatering til Bootstrap 5.3.2 sikre at platformen forbliver nutidig.

Brugerinterface: Forbedringer til mørk tilstand for Atum administrator skabelonen og det nye Joomla modal vindue til valg knapper giver en mere flydende brugeroplevelse.

Værktøjer & plugins: TinyMCE editoren får en opdatering til version 6.7 med tilføjede billedjusteringsfunktioner. Flere planlagte opgaver er blevet flyttet til planlægnings plugin'et, og forbedrer dermed system performance.

Mediestyring: AVIF understøttelse i mediestyringen og muligheden for at ekskludere arkiveret indhold fra smart søgnings indeksering, forbedrer mediehåndteringsmuligheder.

Menusortering: Giver dig mulighed for at sortere menuen på måden som du ønsker det.

Forbedret sikkerhed: Begivenheder er blevet migreret til deres klasser, og fjernelse af ikke længere fungerende Recaptcha plugins booster sikkerheden.

Moderne teknologier: Intern koderestrukturering forkuserer på brugen af mere moderne APIer. Der er tilføjet JS import map understøttelse til Web Asset Manager og rettelser af forældet koder for php 8.2.

Udvidelser & kompatibilitet: Joomla 5 introducerer Fontawesome 6.4, Codemirror 6, og har opdateret dets Webauthn bibliotek. Som bemærkning kræver Joomla nu PHP 8.1, MySQL 8.0.13+, MariaDB 10.4+, og PostgreSQL 12+ for optimal performance.

Pænere kodebase: Joomla 5 lægger en stor vægt på kode rydelighed. Transitionen fra ældre APIer, fjernelse af es5 understøttelse, og andre tunge kodeoprydninger sikrer at CMS'et kører effektivt.

Joomla 5 omfavner moderne krav til et CMS, og lover dets brugere en kombination af hastighed, sikkerhed og en intuitiv brugeroplevelse.

Hvor kan jeg downloade Joomla 5?

Selvfølgelig på downloads webstedet :)

Nye installationer

Instruktioner for nye installationer og tekniske krav

Installer 5.0.0

Installer: 4.4.0

Opgrader

Opgrader 5.0.0

Opgrader 4.4.0

 

Vil du gerne afprøve Joomla 5 uden at skulle installere det? Vi har en løsning til dig: Prøv Joomla 5.0 på launch.joomla.org

Hvordan kan jeg opgradere mit websted til Joomla 5?

Vi har gode nyheder i forhold til Joomla 4.4.x til 5.x. Det er en opgradering og ikke en migrering. Hvorfor? To hovedårsager:

  1. Joomla 4 (J4) udvidelser som har fået fjernet al forældet kode og som anvender opdateret Joomla kode, vil fungere i Joomla 5 (J5)
  2. De fleste andre vil virke med det nye plugin Opførsel - bagudkompatibilitet, aktiveret

De fulde detaljer kan findes her: https://docs.joomla.org/Joomla_4.4.x_to_5.x_Planning_and_Upgrade_Step_by_Step

Note: vi opfordrer dig til først at teste opgraderingen på en kopi af dit live websted.

Du tænker måske også på om du skal migrere ASAP. Du kan tage dig tid; vi vil understøtte 4.4 for endnu 2 år. Så dit websted er ikke i fare, hvis du ikke opgraderer nu. Glem ikke, at nogen af dine udvidelser måske ikke er klar til Joomla 5 endnu, selvom de fleste udviklere har gjort et stort arbejde ud af, at kunne tilbyde en Joomla 5 testversion i et stykke tid. Du kan filtrer efter version på Joomla Extensions Directory, så du kan se hvilke udvidelser der er klar til J5 og hvilke der er J5 klar med bagud kompatibilitets plugin'et aktiveret.

Joomla 5 er ude. Lav noget larm!

Lad verden vide at Joomla 5.0 er udgivet.

Anvend hashtagget #Joomla5, del Joomla 5 videoen, send Joomla 5 landingssiden til dine klienter eller tilføj den til din promoveringsside.

Hvad med Joomla 4.4?

Joomla 4.4 har ingen nye funktionaliteter. Men den kræves for at kunne opgradere fra Joomla 4.x til Joomla 5.x
Den indeholder opdateringer der tillader en glidende opgraderingssti, men ingen nye funktioner.

Hvem er Joomla! til?

Webbureauer, store og små firmaer, online shops, bloggere, fællesskaber, og alle slags organisationer (for eksempel, NGOer, skoler, velgørnhed og regeringer) alle anvender Joomla som deres foretrukne CMS.

Joomla er skrevet af dedikerede frivillige. Mange af disse frivillige anvender det i deres hverdags webdesign, opbygning og hosting. Ulig mange andre systemer, så er Joomla bygget af de der anvender det på daglig basis. Dette reflekteres i dets sikre og robuste natur.

Er der hjælp til udvidelsesudviklere med Joomla 5?

Ja, en voksende manuel er stilet til de der koder og vedligeholder deres udvidelser. Manualen kan findes på https://manual.joomla.org/migrations/44-50/ og er et voksende værk der skal hjælpe webdesigner med at være på forkant med alle ændringer.

Hvordan kan jeg hjælpe med Joomla udviklingen?

Der er mange forskellige måder hvorpå du kan blive aktivt involveret i Joomla. Det er ligemeget om du er koder, integrator, eller en bruger af Joomla. Du kan kontakte en a vort frivillige team for at få mere information, eller hvis du er klar så kan du hoppe lige ombord i Joomla! Bug Squad.

Joomla! Bug Squad og CMS udgivelsesteamet er nogle af de mest aktive teams CMS udviklingsprocessen og de er altid på udkig efter nye folk (ikke kun udviklere) som kan hjælpe med at sortere fejlrapporteringer, kode patches og teste løsninger. En god måde til at øge dit arbejdskendskab med Joomla kodebasen, og også en god måde til at lære nye mennesker at kende fra rund omkring på hele kloden.

Du kan også hjælpe Joomla udviklingen ved at takke de der er involveret i de mange områder af processen. Projektet ønsker også at takke alle bidragsyderne, som har taget sig tid til at forberede og indsende arbejde der er inkluderet i Joomla CMS og Framework.

Hvor kan jeg finde dokumentation om Joomla 5?

Der er nogle vejledninger til at hjælpe dig med Joomla 4. Du kan finde de eksisterende, såsom oprettelse af et plugin eller et modul til Joomla 4, namespaces konventioner, forberedte udtryk, anvendelse af nye web asset klasser og mange flere på https://docs.joomla.org/Category:Joomla!_5.x

Vi opfordre udviklere til at hjælpe med at skrive dokumentationen om Joomla 5 på docs.joomla.org for at hjælpe og guide brugere og andre udvidelsesudviklere.

En JDocs side vil hjælpe udviklere med at se den eksisterende dokumentation og den stadig manglende dokumentation.

Vi inviterer dig til at tjekke den jævnligt, opdatere den og levere det manglende indhold.

Relateret information

Hvis du er en udvidelsesudvikler, så abonner venligst på udvidelsesudvikler kanalen https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/extension-development-room

Hvor kan jeg deltage i fællesskabet af udvidelsesudviklere.

En stor tak til vore frivillige!

Joomla 5.0 er et resultat af tusinder af lagte timer fra et dusin af frivillige.

En stor tak skal gå til alle der har bidraget til 5.0 udgivelsen!

Speciel tak til:

Allon Moritz, Bear, Benjamin Trenkle, Benno Achermann, Brian Teeman, Christiane Maier-Stadtherr, David Jardin, Denitz, Dimitris Grammatikogiannis, Fedir Zinchuk, framontb, George Wilson, Geraint Edwards, Hannes Papenberg, Harald Leithner, heelc29, Magnus Singer, Martin Carl Kopp, Nicholas K. Dionysopoulos, Nicola Galgano, Olivier Buisard, Quy, Richard Fath, Robert Deutz, Sakis Terzis, Sergey Tolkachyov, SharkyKZ, Shazma Siddiqui, Stefan Wendhausen, Tuan Pham Ngoc, Viviana Menzel, zero-24.

Som alle bidrog med kode mellem 4.4.0-rc1 and 5.0.0

En stor tak ud til vore temas, som har lavet et fantastisk stykke arbejde. Særligt CMS vedligeholdelsesteamet, CMS udgivelsesteamet, docs teamet og Marketing teamet som alle har gjort deres ypperste for at få denne udgivelse til at lykkes.

Takt til jer alle!

Sponsorer